İran’da Başörtüsüz Afiş Nedeniyle Film Festivaline Yasak – Kültürel Kısıtlamalar ve Sanatın Özgürlüğü

İran’da, ülkenin sıkı başörtüsü politikalarının yansımaları bir kez daha gündeme geldi. Bu yıl 13’üncüsü düzenlenmesi planlanan İran Kısa Film Akademi Ödülleri, etkinlik afişinde başörtüsüz bir kadının fotoğrafının kullanılması nedeniyle kültür bakanlığı tarafından yasaklandı.

İran Kısa Film Derneği, ünlü oyuncu Susan Taslimi’nin 1982 yapımı “Yazdguerd’ün Ölümü” filminin posterini etkinlik afişinde kullanmıştı. Ancak, bu posterde başörtüsüz bir kadının görüntüsünün yer alması, ülkedeki sıkı başörtüsü uygulamalarına uygun olmadığı gerekçesiyle kültür bakanlığı tarafından tepkiyle karşılandı.

İRNA haber ajansına göre, kültür bakanlığı etkinlik afişindeki bu görüntü nedeniyle festivalin düzenlenmesini yasaklama kararı aldı. Yasak kararı, başkent Tahran’da bir mahkemenin de ünlü oyuncu Afsaneh Bayegan’a kamuya açık bir etkinlikte saçlarını örtmediği gerekçesiyle 2 yıl ertelenmiş hapis cezası vermesinin ardından geldi. Mahkeme Bayegan’a “aile karşıtı kişilik bozukluğu tedavisi” için bir psikoloji merkezini haftada bir ziyaret etme ve tedavisinin ardından bir sağlık raporu sunma şartı koymuştu.

Bu tür olaylar, İran’daki başörtüsü politikalarının hassaslığını ve sıkı uygulamalarını bir kez daha gözler önüne serdi. Ülkede başörtüsü giymeme ve saçları açık tutma gibi eylemler, ahlaki ihlal olarak kabul ediliyor ve ciddi yaptırımlarla karşılaşabiliyor. Daha önce de 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini’nin başörtüsünü düzgün bağlamadığı gerekçesiyle gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesi ülke çapında aylarca süren protestolara neden olmuştu.

İran’da başörtüsü politikaları, toplum içinde baskı ve tartışmalara yol açarken, sanat ve sinema gibi alanlarda da yaratıcı ifadelerin önünde engeller oluşturabiliyor. İran Kısa Film Akademi Ödülleri’nin yasaklanması da bu tür sansür ve kısıtlamaların bir örneğini teşkil ediyor.

Ülkenin siyasi ve toplumsal yapısındaki bu sıkıntılı durum, özgür düşüncenin ve sanatsal ifadenin önündeki engelleri gözler önüne sermeye devam ediyor. İran’daki sanatçılar ve toplum, özgür ifade ve düşüncenin önündeki bu engelleri aşabilmek ve özgünlüklerini koruyabilmek için mücadele etmeye devam ediyor.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *