Merkez Bankası şoku sonrası dolar ve euro çakıldı! Ekonomistler ne dedi?

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Banka faizi piyasa beklentilerinin çok üzerinde artışla 6450 baz puanlık artış yaptı ve faizi yüzde 25’e yükseltti.

Karar öncesinde 27,23 olan dolar/TL, rekor faiz artışı kararı sonrası sert düşüşle 25,62 liraya kadar geriledi. Karar öncesinde 29,70 seviyesinde olan Euro/TL de 27.79 liraya kadar geriledi. Merkez Bankası kararı sonrası dolar yüzde 5.80, euro ise yüzde 6 değer kaybetti. 

Gün içinde 1.684 TL’ye kadar yükselen gram altın, Merkez Bankası’nın politika faizini %25’e yükseltmesinin ardından 1.621 TL’ye geriledi.

Euro ve dolardaki düşüşün ardından ekonomist Uğur Gürses, “Başkalarının parasını satarak kendi paranızın değerini koruyamazsınız. Kendi paranızı koruyacak en güçlü silah kendi belirlediğiniz faizdir. Bugün bir kez daha bu ‘dersi’ uygulamalı gördük…” dedi.

Merkez Bankası’nın 750 baz puanlık faiz artışına destek veren Prof. Dr. Özgür Demirtaş da “Türkiye Ekonomi Modeli denen şey bugün itibari ile bitti ! Merkez Bankasını tebrik ederim” paylaşımı yaptı. 

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş de “TCMB dünyada kimsenin beklemediği bir hamle yaptı. 750 baz puan faiz artışı ile isabetli bir karar vermiştir. Tebrik ederim. Döviz kurları ve karşısında altın gümüş gibi emtialar da fiyatlar gerilemeye başlamıştır. Borsa, döviz, altın veya gümüş için alım fırsatı kollayanlar sürecin etkisinin kısa vadeli olacağını iyi analiz etmeli. Dışsal riskler hâlen mevcut.” uyarısı yaptı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “MB politika faizinin % 25’e yükseltilmesi, faiz hala enflasyonun çok altında olsa da, insanlarda doğru politikalara dönüş umudu yarattığı için kurda gerilemeye yol açtı. Yeterli olmasa da olumlu bir adım.” dedi. Yapısal reformlarla desteklenmesi gerekir.

Eski Merkez Bankası çalışanı Uğur Gürses, “Merkez Bankası’nın yeni atanan üyeleri işlerini yapma niyetini ortaya koymuş. Eski metinlerdeki palavra kısımlar tamamen atılmış. Ancak ‘bu yıl gitti, gelecek yıla odaklandık’ demişler.” değerlendirmesi yaptı.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *